Onthulling Volkswagen Arteon

Wij waren door Volkswagen Ames uitgenodigd om de onthulling van de nieuwe Volkswagen Arteon bij te wonen. Het was goed georganiseerd met een presentatie, de onthulling en een overheerlijke BBQ als afsluiter.

De Volkswagen Arteon is een prachtige auto om te zien. Het design wijkt opvallend sterk af van dat van de Passat, en dat heeft een reden. Volkswagen spreekt over een volledig “nieuw tijdperk op designgebied”. De auto meet 4,86 meter in de lengte, is 1,87 meter breed en slechts 1,43 meter hoog. Als we de Arteon naast voorganger CC zetten, valt op dat hij 6 centimeter langer en 1,6 centimeter breder is, terwijl hij in de hoogte met 1 centimeter groeit. De wielbasisgroeit met 5,1 centimeter ten opzichte van de huidige Passat tot 2.841 mm. De bagageruimte meet 563 liter en met de achterbank plat kan 1.557 liter meegezeuld worden.

Het dashboard lijkt een opgewaardeerde versie van dat van de Passat. We zien een centraal geplaatst 9,2-inch metend infotainmentscherm én een digitaal instrumentarium. We verwachten dat ook de Passat op termijn dit interieur krijgt.

De internationale motorenlijst begint met een 150 pk sterke 1.5 TSI, een blok met actieve cilinderuitschakeling dat gekoppeld is aan een handgeschakelde zesbak of een DSG7-transmissie. Hoger op de benzinelijst staat een 190 pk sterke 2.0 TSI die altijd aan de DSG-bak is gekoppeld. De topversie is de 280 pk sterke 2.0 TSI, die naast van de DSG-bak ook van 4Motion-aandrijving is voorzien. Dieselen kan met een 150 pk sterke 2.0 TDI alsook een 190 pk en een 240 pk sterke variant.